Blog

Pet koraka do izvoza softvera

Nedavno nas je FINA nagradila priznanjem Zlatna bilanca za poslovanje u 2013. godini u kategoriji ICT. Zapravo smo bili prepoznati, s financijskog stajališta gledano, kao najbolji poduzetnik između 4570 tvrtki u toj kategoriji. Priznanje nam doista znači, jer se dodjeljuje na temelju brojki i 11 objektivnih kriterija, recimo likvidnosti, profitabilnosti i aktivnosti, a ne dodjeljuje ga stručni sud, žiri, politika ili tko već. Znači nam i jer je potvrda naše filozofije maksimalne okrenutosti izvozu.

Već godinama smo aktivni u udruzi Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEx) kao tvrtka koja oko 95% prihoda ostvaruje na tržištima SAD-a i zapadne Europe. I često se potegne pitanje kako uopće doći do izvoza, koja je tajna velike moći i čudesni sastojak. Htio bih demistificirati tu priču oko izvoza i svesti sve na 5 najnormalnijih krajnje običnih koraka kojih se mi držimo godinama. Here goes.

U nastavku pročitajte o globalnom brandu, mind-switchu, fokusiranom proizvodu i usluzi, provođenju vremena i igranju aktivne uloge na tržištu. 

Read More

Savjeti i iskustva otvaranja tvrtke u USA

Jedan od prvih koraka prema izvozu na svjetsko tržište je stvaranje imidža globalne tvrtke. Taj dugi put započinje web-stranicom na engleskom jeziku na .com ili nekoj sličnoj domeni. Nakon toga najčešće se poteže pitanje otvaranja tvrtke van Hrvatske. U ovom postu htio bih podijeliti neka naša iskustva otvaranja tvrtke u USA, a predavanje na tu temu održao sam na CISEx Fridayu u svibnju 2013 (SlideShare).

Prvo pitanje je - zašto uopće otvarati tvrtku van Hrvatske? Pet godina smo uspješno poslovali s desecima klijenata i preko 90% prihoda ostvarivali izvozom, a klijenti su nam više-manje bez problema plaćali direktno na račun u domaćoj banci i potpisivali ugovore. No željeli smo otići korak dalje i predstavljati se kao američka tvrtka, konkretnije njujorška agencija koja radi vrhunske mobilne aplikacije te ostvariti jača partnerstva s drugim američkim tvrtkama. Htjeli smo imati američku adresuračun u američkoj banci i tvrtku koja će biti podložna američkim zakonima. Kako već kažu, talk the talk i walk the walk, i tako je stvoren Five Minutes Studio, Inc.

U nastavku pročitajte više o našim iskustvima otvaranja tvrtke, odnosu između hrvatske i američke tvrtke, poslovnom bankarstvu u Americi, financijama i porezima...

Read More